Reisadvies Nieuw-Caledonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (2024)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Nieuw-Caledonië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.

Laatst gewijzigd op: 22-05-2024
Nog steeds geldig op: 24-05-2024

In het kort

  • Er zijn grote rellen en protestdemonstraties in Nieuw-Caledonië, vooral in de hoofdstad Nouméa. Vanaf 16 mei 2024 geldt de noodtoestand voor het hele land. Het vliegveld is gesloten voor commerciële vluchten. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Nieuw-Caledonië is oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Nieuw-Caledonië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Verder in dit reisadvies

In verband met politieke spanningen zijn er grote rellen en protestdemonstraties in Nieuw-Caledonië. Vooral in de hoofdstad Nouméa is het onveilig. Er vindt geweld plaats tussen politie en protestgroepen. Hierbij zijn doden gevallen. Vanaf 16 mei 2024 geldt de noodtoestand voor het hele land. De internationale luchthaven is tot nader order gesloten voor commerciële vluchten, ook vanwege wegblokkades rondom het vliegveld.

Bent u in Nieuw-Caledonië en heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisorganisatie of uw reisverzekeraar. Of met de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland, via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

  • Wees waakzaam en blijf uit de buurt van demonstraties.
  • Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
  • Volg de instructies van de lokale autoriteiten.

Drugs

U mag in Nieuw-Caledonië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Nieuw-Caledonië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Nieuw-Caledonië reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon?om risico’s te verkleinen.

In Nieuw-Caledonië is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Er is weinig criminaliteit in Nieuw-Caledonië. Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Orkanen

Vooral tussen november en april komen in Nieuw-Caledonië orkanen en tropische stormen voor. Reist u tijdens het orkaanseizoen?

  • Check regelmatig de weersverwachting op de website van het Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels).
  • Volg bij een storm de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Haaien

Langs de kust van Nieuw-Caledonië komen haaien voor. Zwemmen is niet zonder risico. Lees informatie over het risico op haaien op de volgende websites:

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Nieuw-Caledonië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 17
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Nieuw-Caledonië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Nieuw-Caledonië

Er is geen Nederlandse ambassade in Nieuw-Caledonië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Nieuw-Caledonië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is duur, vooral in de hoofdstadNouméa en op het hoofdeiland. Op de andere eilanden is de zorg beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Nieuw-Caledonië te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Blijft u 90 dagen of korter in Nieuw-Caledonië? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Nieuw-Caledonië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Nieuw-Caledonië. Lees meer over rijden in Nieuw-Caledonië op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels

  • Meenemen naar Nieuw-Caledonië:
    Check wat u mag meenemen naar Nieuw-Caledoniëop de website van IATA (informatie in het Engels).
  • Mee terugnemen naar Nederland:
    Bekijk wat u vanuit Nieuw-Caledoniëmee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?

Kaart bij reisadvies Nieuw-Caledonië

Reisadvies Nieuw-Caledonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (1)Download kaart bij reisadvies Nieuw-Caledonië (PDF, 237 kB)

Reisadvies Nieuw-Caledonië | Ministerie van Buitenlandse Zaken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6633

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.