VEB | vereniging van effectenbezitters (2024)

VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren.

  • Uitgelicht: spaarbank ING steeds rendabeler 22-06-2024 11:30 - Nieuwe koersdoelen herinneren aan oude tijden.

    (ABM FN-Dow Jones)ING verraste analisten en beleggers afgelopen week tijdens de beleggersdag met een hogere doelstelling voor het rendement in de komende periode, in combinatie met stevige omzetgroei, met nadruk op stijgende fee-inkomsten.

    Sinds de rente weer positief is, krijgt de Nederlandse bank weer meer spaargeld binnen, wat de groei aanjaagt. Hogere tarieven voor betaalpakketten geven meer terugkerende fee-inkomsten en structureel meer winst. Sinds 2021 stegen de fee-inkomsten uit dagelijkse bankdiensten al met 26 procent, en de komende jaren kan dat met 5 tot 10 procent per jaar verder stijgen, beloofde ING beleggers afgelopen week in Londen.

    Het aantal klanten blijft ook groeien. De afgelopen drie jaar zag de bank het aantal primaire mobiele klanten al met 1,3 miljoen stijgen. Daar moeten de komende jaren 1 miljoen klanten per jaar bij komen, kondigde ING aan.

    In Nederland, waar al 90 procent van de particuliere klanten mobiel bankiert, krijgt ING er jaarlijks meer dan 200.000 klanten bij. Expats, hogere inkomens en Gen-Z vormen hier de sweet spots. Duitsland, Spanje en Polen moeten ook een forse bijdrage leveren.

    Qua rendement denkt ING zijn rivalen te kunnen overtreffen met lagere kosten per uitgeleende euro dan bij sectorgenoten. Bij ING, dat veel bankkantoren sloot en personeel centraliseerde, is dat 1,8 procent, tegen 3,0 procent bij de andere Europese banken.

    ING gaat de kosten verder drukken door het verder automatiseren van het afsluiten van leningen, het openen van rekeningen en de ken-uw-klant procedures. Die controles slokken nu nog ruim een kwart van de kosten op. De efficiëntie kan met 25 procent omhoog, hield ING zijn beleggers voor.

    Retailbank

    De retailbank van ING, goed voor de helft van de balans van de bank, leverde in 2023 een rendement op het eigen vermogen van 25 procent, meldde de bank. Een beetje geflatteerd is het cijfer wel, omdat het uitgaat van een eigen vermogen van 12,5 procent van de risicogewogen balans. Maar omdat die buffer hoger was, namelijk bijna 15 procent, was het rendement eigenlijk lager. Voor de komende periode moet het rendement van de retailbank boven 20 procent liggen.

    ING liet zien dat grotere marktaandelen meestal leiden tot een hoger rendement. België blijft danig achter met een rendement van 11 procent in 2023. Dat moet over vier jaar meer dan 14 procent zijn. Ook in België is de nieuwe omzet inmiddels voor driekwart digitaal.

    De business bank - een onderdeel van de retailbank, heeft vooral klanten in Nederland, Polen en België. Het zijn vooral zelfstandigen en micro-bedrijfjes die digitaal bankieren zonder poespas. In Duitsland, Australië en Italië ziet ING ruimte om meer marktaandeel te winnen bij dezelfde doelgroep.

    ING blijft een bank met veel spaargeld, benadrukten de bankiers in Londen: tweederde van de balans is daarmee gefinancierd, vooral spaargeld van particuliere klanten en kleine bedrijfjes. Bij de sectorgenoten, zoals het Nederlandse ABN AMRO, het Franse BNP Paribas of het Belgische KBC is dat gemiddeld iets minder dan de helft.

    Wholesale Banking

    De Wholesale Banking-tak, die de afgelopen jaren de winstgevendheid soms drukte, kan beter gaan presteren dan sectorgenoten, voorziet ING. Vorig jaar was het rendement op eigen vermogen 15 procent. Hier wil ING inzetten op relatief minder rentebaten, met groei die weinig kapitaal vergt. Ook kunnen risico’s worden overdragen aan derden, wat ING nu nog niet doet. Dan hoeft straks nog maar 45 procent van het kapitaal naar de zakenbank, in plaats van nu de helft.

    Analisten waren positief, vooral door de hogere rendementsdoelen. Dat daar ruimte lag, was al duidelijk: vooral de Belgische bank en de zakenbank trekken het rendement nu nog omlaag, stelden sommige analisten.

    De koersdoelen gingen na de presentaties in Londen omhoog bij Berenberg, Barclays, JPMorgan en UBS. Inmiddels kruipen de meeste koersdoelen richting 20 euro. Een niveau dat herinnert aan de gouden tijden voor de grote financiële crisis van 2008. Tegenwoordig stijgt de aandelenkoers van ING wat rustiger zoals ook de plannen die deze week werden voorgelegd meer "incrementeel" dan "transformationeel" waren.

    De aandelenkoers van ING deed deze week opvallend weinig met het goede nieuws. Het aandeel boekte afgelopen week een koerswinst van 1,3 procent.

    Het aandeel heeft dan ook eerder dit jaar, tussen februari en mei, een grote sprong omhoog gemaakt en beleggers lijken er nog niet over uit, hoe snel de koersen rond 20 euro weer een feit zullen worden.

    Twee andere financiële bedrijven op de Amsterdamse kwamen deze week ook met nieuws. Van Lanschot Kempen verbaasde vriend en vijand met een nieuw rendementsdoel van 18 procent. Het oude stond op 12 procent. De private bank uit Den Bosch, die goed aan de weg timmert, sloot de week af met een koerswinst van 2,5 procent.

    Verzekeraar NN Group, voorheen gekoppeld aan ING, gaat de oude fusiepartner beconcurreren op de betaalmarkt, werd deze week ook bekend. Of ING zijn plannen nu weer moet bijstellen, is de vraag. NN Group won 3,0 procent op weekbasis.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (4)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Apple stelt Europese lancering AI-functie uit 22-06-2024 11:01 - Vanwege zorgen over regelgeving EU.

    (ABM FN-Dow Jones)Apple zal dit jaar waarschijnlijk niet zijn kunstmatige intelligentie-functie Apple Intelligence uitrollen voor miljoenen klanten in Europa, vanwege zorgen over de regelgeving van de techindustrie in de Europese Unie. Dit meldde de Amerikaanse techreus vrijdagavond laat.

    De Digital Markets Act van de EU legt verregaande beperkingen op aan grote technologiebedrijven en digitale concurrentie. Eén vereiste is interoperabiliteit, wat betekent dat software moet worden ontwikkeld die kan werken op verschillende besturingssystemen en hardware, zodat het voor consumenten makkelijker wordt om hun gegevens te verplaatsen of van provider te wisselen.

    Volgens Apple dwingen deze eisen het bedrijf "om de integriteit van onze producten te compromitteren op manieren die de privacy van gebruikers en de beveiliging van gegevens in gevaar brengen".

    "We zijn zeer gemotiveerd om deze technologieën toegankelijk te maken voor alle gebruikers", zei Apple verder, eraan toevoegend dat het vastbesloten is om samen met de Europese Commissie naar een oplossing te zoeken.

    De Commissie zei in een reactie dat grote techbedrijven die onder de DMA vallen "welkom zijn om hun diensten aan te bieden in Europa, op voorwaarde dat ze voldoen aan onze regels om eerlijke concurrentie te garanderen."

    Apple Intelligence biedt gebruikers een AI-assistent die diep in de besturingssystemen van de iPhone, iPad en Mac is geïntegreerd. De AI-functie zal de persoonlijke informatie van gebruikers kunnen scannen om te helpen met verschillende taken, zoals het proeflezen van een tekst, het oproepen van foto's of het maken van aangepaste emoji's. Apple Intelligence integreert ook met OpenAI's populaire chatbot ChatGPT.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (5)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • AEX herstelt maar blijft steken onder record 22-06-2024 09:18 - Index op weekbasis ruim een half procent hoger.

    (ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurs is afgelopen week hersteld van het verlies een week eerder en zette weer koers richting het record van 934,59 punten van 12 juni, maar door een matige sessie richting het weekend, sloot de AEX daar uiteindelijk toch ruim onder.

    Bij een slot van 925,23 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis wel 0,7 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 918,72 punten, toen een verlies van 0,5 procent.

    Ondanks de terugval op vrijdag, blijft ING positief, en dan vooral over aandelen, zei investment manager Simon Wiersma.

    "Een prima draaiende economie, vertragende inflatie, beter dan verwachte, verhoogde winstgroeiverwachtingen voor bedrijven en het zicht op renteverlagingen door de centrale bank creëren prima omstandigheden voor aandelenbeleggers", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING het beurssentiment.

    Ondertussen rekent de markt nog altijd op een eerste renteverlaging door de Federal Reserve in september, zeker nu de consumentenbestedingen in de VS afkoelen, en daarmee dus ook de economie en de inflatie.

    Fed-prominenten blijven echter terughoudend en manen de markten nog altijd tot geduld, waarbij een eerste renteverlaging pas in december niet kan worden uitgesloten. Volgende week vrijdag moet de actuele PCE-inflatie een nieuw stukje van de rentepuzzel opleveren.

    De Bank of England ligt ondertussen nog altijd op koers voor een eerste renteverlaging deze zomer.

    De Britse centrale bank handhaafde afgelopen week de rente conform de verwachting op 5,25 procent en lijkt met de beschikbare informatie in augustus te willen besluiten of er dan een renteverlaging nodig is. Het besluit werd met 7 tegen 2 genomen, waarbij twee bestuurders nu al de Bank Rate met 25 basispunten wilden verlagen tot 5,00 procent.

    Woensdag werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in mei op jaarbasis is uitgekomen op 2,0 procent, hetgeen ook werd verwacht. De diensteninflatie kwam uit op 5,7 procent, tegenover 5,9 procent in april.

    De vraag is of het tijdens de zomermaanden wel tot een renteverlaging komt, als Taylor Swift een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk heeft gepland. Dit kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de diensteninflatie, bijvoorbeeld wanneer de hotelprijzen in grote steden als Londen oplopen, schreven experts van TD Securities.

    De Bank of England waarschuwde bij het rentebesluit dat de inflatie "in de tweede helft van dit jaar naar verwachting licht zal stijgen, omdat de daling van de energieprijzen vorig jaar uit de vergelijking op jaarbasis wegvalt."

    In augustus komt de centrale bank met actuele economische ramingen en inflatieverwachtingen en die data, samen met andere beschikbare informatie, zullen bepalen of "de risico's van aanhoudende inflatie afnemen."

    "Op basis daarvan zal het Monetary Policy Committee evalueren hoe lang de Bank Rate op het huidige niveau moet worden gehandhaafd", aldus de centrale bank.

    Economen van ING rekenen nog altijd op een eerste renteverlaging in augustus en een totaal van drie verlagingen dit jaar.

    Afgelopen week besloot de Zwitserse centrale bank om de rente te verlagen, en wel voor de tweede keer op rij. In Noorwegen en China werd door de centrale banken besloten om de rente ongemoeid te laten.

    Franse politiek domineert

    Naast aanhoudende thema's als het rentebeleid van de centrale banken en de AI-hausse - Nvidia bereikte afgelopen week de status van meest waardevolle bedrijf ter wereld, met ruim 3 biljoen dollar - letten beursexperts ook op de politieke situatie in Frankrijk. Volgens UBS zullen de aanstaande parlementsverkiezingen hun wissel trekken op het sentiment de komende weken.

    "Angst voor oplopende tekorten en het daardoor stijgen van de Franse staatsschuld na een mogelijke overwinning van de rechtse partij van Marine Le Pen, leidde afgelopen week tot een uitverkoop van Franse staatsobligaties en aandelen", voegde ING toe. De Franse beurs verloor vorige week ruim 6 procent. Deze afgelopen week wist de CAC 40 met zo'n anderhalf procent te herstellen.

    Le Pen probeerde de boel te sussen, door aan te geven dat de financiële markten slechts bekend zijn met een karikatuur van haar economische plannen, maar dat ze eigenlijk heel redelijk zijn, aldus Erik-Jan van Harn van Rabobank. "Die opmerkingen hebben vooralsnog niet zo heel veel effect."

    "In de laatste peilingen ligt Macrons Renaissance-partij achter op zowel extreem-rechts als het linkse front. Het ziet er dus naar uit dat hij de tweede ronde niet zal halen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

    "Als dat zo is, krijgen de markten te maken met een Franse regering die volgens economen mogelijk zeer nadelige gevolgen heeft voor de Franse economie en de begroting", aldus de expert.

    "Wat het meest verontrustend is", volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, "is het verschil tussen de Bund en de Franse tienjarige obligatie, dat het hoogste niveau in 17 jaar heeft bereikt en dat nog groter kan worden als de chaos aanhoudt".

    Vrijdag noteerde de Duitse tienjaarsrente op 2,38 procent en de Franse variant op 3,13 procent, oftewel een spread van 75 punten.

    Een Franse veiling van staatsobligaties behaalde afgelopen week een redelijk bevredigend resultaat, volgens Vranken. En dat gaf beleggers ook vertrouwen om weer Franse aandelen op te pikken, voegde Wiersma van ING toe.

    Toch komt de Franse turbulentie op een zeer slecht moment voor de Europese Centrale Bank, volgens Keppenne, "nu de daling van de inflatie moeizaam verloopt en de loonstijgingen nog steeds een bron van onzekerheid zijn".

    En hoewel ECB-econoom Philip Lane voorlopig vertrouwen heeft, benadrukte voorzitter Christine Lagarde afgelopen week dat "prijsstabiliteit hand in hand gaat met financiële stabiliteit."

    Samengestelde inkoopmanagersindexen voor de eurozone lieten voor juni zien dat de voorzichtige aanpak van de ECB vermoedelijk sowieso de juiste is. Vooral de dienstensector lijkt de economische activiteit momenteel te ondersteunen.

    Positief is volgens econoom Bert Colijn van ING dat de samengestelde index van 50,8 voor de eurozone "nog steeds overeenkomt met een bescheiden groei en het belangrijkste: de inflatiedruk is volgens de enquête opnieuw gematigd. Dit komt overeen met een omgeving die de deur openhoudt voor verdere renteverlagingen door de ECB dit jaar", aldus de econoom van ING.

    De euro/dollar stabiliseerde afgelopen week rond 1,07, terwijl de olieprijzen verder stegen.

    Stijgers en dalers

    ASMI voerde afgelopen week de AEX aan, met een plus van 5,1 procent. Bank of America verhoogde donderdag het koersdoel voor ASMI van 758,00 naar 860,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees daarnaast ook op een koopaanbeveling van Morgan Stanley met een koersdoel van 800 euro.

    Sectorgenoot ASML won op weekbasis 1,1 procent. Besi daalde afgelopen week daarentegen 0,2 procent.

    Verder deden financials goede zaken, terwijl Adyen 5,5 procent liet gaan. Toch blijft Bank of America wel positief over het aandeel.

    ING steeg afgelopen week 1,3 procent. De bank verhoogde tijdens de beleggersdag zijn financiële doelstellingen en mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5 procent en een rendement op het eigen vermogen van 14 procent. Analisten reageerden positief verrast op deze doelstellingen. Zij verhoogden het koersdoel op ING.

    De verzekeraars deden het ook goed, met winsten van 3 tot ruim 4 procent op weekbasis voor NN en Aegon. NN Group plant een entree op de door Rabobank, ING en ABN AMRO gedomineerde Nederlandse betaalmarkt. Dit meldden Het Financieele Dagblad en andere media afgelopen week. "Met eigen betaalrekeningen, passen, een app en kasboek-achtige functies hoopt de bankverzekeraar een serieus marktaandeel te veroveren op de grootbanken", aldus de krant.

    In de AMX daalde Alfen 2,8 procent. Alfen tekende met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een "dubbelcijferig miljoenencontract" om de bussen van TEC te elektrificeren.

    Arcadis steeg 3,2 procent na een positief analistenrapport van ING.

    Just Eat Takeaway ging aan kop in de Midcap, met een winst van 4,0 procent op weekbasis. Just Eat gaat maaltijden gratis bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje, zo maakte de maaltijdbezorger afgelopen week bekend. De uitbreiding maskeert volgens Jefferies echter het belangrijkere nieuws dat Just Eat Takeaway een abonnementsprogramma in Europa lanceert. De analisten verwachten dat beleggers zich nu zullen richten op hoe en wanneer Grubhub kan worden verkocht en of Amazon nu een potentiële kandidaat is geworden om Grubhub over te nemen.

    Amazon maakte zelf afgelopen week bekend dat het 17,8 miljard euro gaat investeren in zijn logistieke netwerk en cloudinfrastructuur in Duitsland. Zo wil de Amerikaanse internetretailer de aanwezigheid in Europa vergroten nu de AI-hype de vraag naar betere clouddiensten opstuwt.

    Van Lanschot Kempen won 2,5 procent op weekbasis na een beleggersdag. De private bank wil de komende jaren stevig blijven groeien met het beheerd vermogen, met hulp van overnames en waardestijging van de beleggingen, en verhoogde zijn doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 12 naar 18 procent. ING zei dat de nieuwe doelstellingen een stuk beter zijn dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

    Hekkensluiter Allfunds daalde afgelopen week 5,4 en AMG verloor 4,9 procent. Het bedrijf heeft een belang in Savannah Resources genomen ter waarde van 16 miljoen Britse pond. Allfunds kreeg een koersdoelverlaging van UBS.

    In de AScX won koploper Avantium op weekbasis bijna 9 procent. In oktober opent het de nieuwe FDCA Flagship Plant in Delfzijl. Het volatiele Vivoryon liet op weekbasis krap 10 procent gaan.

    Het lokaal genoteerde Ease2pay won afgelopen week 36 procent nadat het bedrijf liet weten dat het aantal transacties in de eerste jaarhelft met 50 procent is gestegen.

    CVC verkoopt een meerderheid van zijn belang in GEMS Education aan een consortium onder leiding van Brookfield Asset Management. Dit maakte CVC afgelopen week bekend, zonder financiële details te melden. Het aandeel CVC Capital steeg op weekbasis 2,4 procent.

    Retail Estates, dat naast een notering in Brussel ook in Amsterdam wordt verhandeld, won afgelopen week 1,1 procent na een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (6)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • T. Rowe Price Group kleiner in Adyen 22-06-2024 09:07 - Kapitaalbelang nipt onder meldingsgrens.

    (ABM FN-Dow Jones)T. Rowe Price Group heeft een kleiner belang in Adyen gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 19 juni 2024.

    T. Rowe Price Group meldde een kapitaalbelang van 2,89 procent met een stemrecht van eveneens 2,89 procent. Dit belang wordt middellijk reëel gehouden.

    Op 11 juni dit jaar meldde T. Rowe Price Group nog een kapitaalbelang van 3,01 procent met een stemrecht van 2,91 procent.

    Wet op het financieel toezicht

    De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (7)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Beursupdate: AEX op Wall Street 21-06-2024 22:07 - Aegon en Shell lager.

    (ABM FN-Dow Jones)Op Wall Street zijn vrijdag zes van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam hoger gesloten, maar per saldo bleef de index stabiel.

    Aegon (-0,94%)

    ArcelorMittal (+0,65%)

    ASML (+0,61%)

    ING Groep (+0,09%)

    Philips (+0,06%)

    RELX (+0,18%)

    Royal Dutch Shell (-0,52%)

    Unilever (+0,16%)

    Euro/dollar: 1,0695

    Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 925,23 punten, zijn geëindigd op 925,24 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (8)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Wall Street doet het rustig aan richting het weekend 21-06-2024 22:07 - Nvidia onder druk maar Bank of America houdt vertrouwen.

    (ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag dicht bij huis gebleven. De S&P 500 sloot 0,2 procent lager op 5.464,62 punten, de Dow Jones index steeg fractioneel op 39.150,33 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 17.689,36 punten.

    Donderdag namen de S&P 500 en Nasdaq al een adempauze, nadat eerder de recordstanden nog werden aangescherpt. Vrijdag deden beleggers het ook rustig aan. Op weekbasis stegen de drie indices wel. De Dow won zelfs 1,5 procent.

    ING wees op een verhoogde volatiliteit vanwege 'quadruple witching' op vrijdag, waarbij aandelen- en index-opties en -futures afliepen, met volgens investment manager Simon Wiersma een geschatte waarde van 5.500 miljard dollar. Vrijdag was ook de laatste dag voordat de herbalancering van veel indices van kracht wordt.

    Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en dienstensector, zoals gemeten door S&P Global. Die liet over juni een lichte stijging zien naar 54,6, het hoogste niveau in 26 maanden, waarbij zowel de industrie als dienstensector harder groeiden.

    Econoom Chris Williamson van S&P Global sprak van een bemoedigend einde van het tweede kwartaal, terwijl tegelijkertijd de inflatiedruk is afgenomen.

    De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in mei verder gedaald. De Leading Economic Index daalde vorige maand met 0,5 procent tot 101,2, na een daling van 0,6 procent in april. Afgezien van een korte opleving in februari dalen de leidende indicatoren al meer dan twee jaar.

    Ondanks deze daling wijst de LEI momenteel niet op een recessie, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

    The Conference Board verwacht dat de reële groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product verder zal vertragen tot minder dan 1 procent op jaarbasis in het tweede en derde kwartaal van 2024, "omdat de hoge inflatie en de hoge rente blijven wegen op de consumentenbestedingen."

    De bestaande woningverkopen daalden in mei met 0,7 procent tot 4,11 miljoen woningen. Er werd gerekend op een daling tot 4,08 miljoen woningen.

    De euro/dollar handelde vrijdagavond net onder 1,07, terwijl de obligatierentes stabiliseerden.

    De olieprijzen deden een stap terug maar stegen op weekbasis wel. De oliemarkten werden afgelopen week ondersteund door de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de dalende Amerikaanse voorraden die geruststelling bieden over de vooruitzichten voor de vraag naar olie.

    Bedrijfsnieuws

    Beursgigant Microsoft steeg vrijdag 1,0 procent, terwijl Nvidia 3,2 procent verloor en Apple een procent daalde.

    De sterke stijging van het aandeel Nvidia maakt het kwetsbaar voor winstnemingen, maar een daling zal slechts van korte duur zijn, denkt Bank of America. De Amerikaanse bank heeft een koopadvies op het aandeel.

    Aandelen van Trump Media & Technology Group bewogen volatiel maar stegen op het slot toch meer dan 3 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump daalde donderdag nog met 15 procent.

    Sarepta Therapeutics steeg vrijdag liefst 30 procent, nadat de Food and Drug Administration een uitbreiding had goedgekeurd van de indicaties voor Elevidys, een behandeling voor de spierziekte duch*enne. Sarepta zei dat het medicijn is goedgekeurd voor ambulante en niet-ambulante patiënten, die minstens vier jaar oud zijn en een bevestigde mutatie in het DMD-gen hebben.

    Smith & Wesson heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt en was ook positief over het lopende boekjaar. Toch daalde het aandeel van de vuurwapenproducent vrijdag bijna 13 procent omdat de verwachtingen voor het lopende eerste kwartaal tegenvielen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (9)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Olieprijzen dalen richting weekend 21-06-2024 20:53 - Op weekbasis wel een stijging van drie procent.

    (ABM FN-Dow Jones)De olieprijzen zijn vrijdag gedaald. Bij een settlement van 80,73 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,7 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde bijna 2 procent op 84,21 dollar.

    Op weekbasis stegen de olieprijzen met zo'n drie procent. De oliemarkten werden ondersteund door de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de dalende Amerikaanse voorraden die geruststelling bieden over de vooruitzichten voor de vraag naar olie.

    Beleggers proberen de kans op een breder conflict in het Midden-Oosten in te schatten, nu het conflict tussen Israël en Libanon dreigt te escaleren. Het Israëlische leger heeft plannen goedgekeurd voor een mogelijke invasie van Libanon, terwijl de leider van de door Iran gesteunde Hezbollah heeft gedreigd dat niets in Israël nog veilig is en dat het conflict zelfs Cyprus zou kunnen overspoelen.

    "Nu het vooruitzicht van een totale oorlog tussen Israël en Hezbollah toeneemt, kan de hele regio binnenkort worden betrokken bij een conflict dat het potentieel heeft om een van de belangrijkste [olie]productiegebieden van de wereld te verstoren," zei analist Ricardo Evangelista van ActivTrades.

    De rally zou volgens analisten van Citigroup tot het einde van de zomer kunnen aanhouden, gezien de seizoensgebonden hogere vraag, de hernieuwde confrontatie tussen Israël en Hezbollah en het orkaanseizoen dat de komende tijd echt zal losbarsten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (10)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Wall Street blijft dicht bij huis 21-06-2024 19:30 - Adempauze na eerdere records maar op weekbasis wel winst.

    (ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen bleven vrijdag dicht bij huis met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 verloor 0,2 procent op 5.464 punten, de Dow Jones index steeg fractioneel op 39.146 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent lager op 17.698 punten.

    Donderdag namen de S&P 500 en Nasdaq al een adempauze, nadat eerder de recordstanden nog werden aangescherpt. Vrijdag doen beleggers het ook rustig aan.

    Op weekbasis liggen nog wel winsten in het verschiet voor de drie grote indices, al moet de Nasdaq het doen met een beperkte plus van minder dan een half procent.

    ING wees op een verhoogde volatiliteit vanwege 'quadruple witching', waarbij aandelen- en index-opties en -futures aflopen, met volgens investment manager Simon Wiersma een geschatte waarde van 5.500 miljard dollar. Vrijdag is ook de laatste dag voordat de herbalancering van veel indices van kracht wordt.

    Op macro-economisch vlak is er aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en dienstensector, zoals gemeten door S&P Global. Die liet over juni een lichte stijging zien naar 54,6, het hoogste niveau in 26 maanden, waarbij zowel de industrie als dienstensector harder groeiden.

    Econoom Chris Williamson van S&P Global sprak van een bemoedigend einde van het tweede kwartaal, terwijl tegelijkertijd de inflatiedruk is afgenomen.

    De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in mei verder gedaald. De Leading Economic Index daalde vorige maand met 0,5 procent tot 101,2, na een daling van 0,6 procent in april. Afgezien van een korte opleving in februari dalen de leidende indicatoren al meer dan twee jaar.

    Ondanks deze daling wijst de LEI momenteel niet op een recessie, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

    The Conference Board verwacht dat de reële groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product verder zal vertragen tot minder dan 1 procent op jaarbasis in het tweede en derde kwartaal van 2024, "omdat de hoge inflatie en de hoge rente blijven wegen op de consumentenbestedingen."

    De bestaande woningverkopen daalden in mei met 0,7 procent tot 4,11 miljoen woningen. Er werd gerekend op een daling tot 4,08 miljoen woningen.

    De euro/dollar handelde vrijdagavond net onder 1,07, terwijl de olieprijzen richting de settlement daalden. De obligatierentes stabiliseerden.

    Bedrijfsnieuws

    Beursgigant Microsoft steeg vrijdag 0,7 procent, terwijl Nvidia 3,2 procent verloor en Apple 0,2 procent steeg.

    De sterke stijging van het aandeel Nvidia maakt het kwetsbaar voor winstnemingen, maar een eventuele daling zal slechts van korte duur zijn, denkt Bank of America. De Amerikaanse bank heeft een koopadvies op het aandeel.

    Trump Media & Technology Group verloor 5,8 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump daalde donderdag al met 15 procent.

    Sarepta Therapeutics steeg vrijdag liefst 32 procent, nadat de Food and Drug Administration een uitbreiding had goedgekeurd van de indicaties voor Elevidys, een behandeling voor de spierziekte duch*enne. Sarepta zei dat het medicijn is goedgekeurd voor ambulante en niet-ambulante patiënten, die minstens vier jaar oud zijn en een bevestigde mutatie in het DMD-gen hebben.

    Smith & Wesson heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet geboekt en was ook positief over het lopende boekjaar. Toch daalde het aandeel van de vuurwapenproducent vrijdag 12 procent omdat de verwachtingen voor het lopende eerste kwartaal tegenvielen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (11)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Beursblik: vooruitzichten Nvidia blijven solide met zicht op meer 21-06-2024 18:33 - Bank of Amerika positie gestemd.

    (ABM FN-Dow Jones)De sterke stijging van het aandeel Nvidia maakt het kwetsbaar voor winstnemingen, maar een eventuele daling zal slechts van korte duur zijn. Dat meldde Bank of America vrijdag in een rapport.

    De implementatie van GenAI-hardware zit nog altijd pas in het tweede jaar van een cyclus van drie tot vijf jaar, aldus analist Vivek Arya. En ondertussen lanceert Nvidia nieuwe modellen, zoals de Blackwell AI accelerator, en diensten.

    Bovendien vindt Arya de waardering van Nvidia aantrekkelijk met een consensus van 35 tot 40 keer de winst en slechts 30 als alles meezit.

    In tegenstelling tot de 'dotcom-boom' die werd gefinancierd met risicovolle schulden, is dat nu een heel ander verhaal volgens Bank of America. Het zijn immers de grootste en best gefinancierde techbedrijven die in de AI-race zitten.

    Verder denkt de analist dat de markt vooral kijkt naar de dominante positie van Nvidia in hardware, maar worden de vooruitzichten voor software onderschat. Dit wordt volgens Arya een toekomstige inkomstenstroom voor Nvidia, terwijl dit de relatie met de grootste klanten nog verder versterkt.

    Bank of America handhaafde het koopadvies voor Nvidia en hanteert een koersdoel van 150,00 dollar. Het aandeel Nvidia daalde vrijdag 1,2 procent tot 129,17 dollar.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (12)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Europese beurzen nemen gas terug richting weekend 21-06-2024 18:30 - Op weekbasis wel winst.

    (ABM FN-Dow Jones)De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde uiteindelijk 0,7 procent tot 515,11 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 18.163,52 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,6 procent bij een stand van 7.628,57 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent lager op 8.237,72 punten.

    De Europese beurzen namen gas terug richting het weekend, maar wisten op weekbasis wel te stijgen. De Franse CAC 40, die vorige week nog ruim 6 procent daalde door de politieke onrust die is ontstaan door de onverwachte parlementsverkiezingen later deze maand, wist met ruim anderhalf procent te herstellen.

    Een Franse veiling van staatsobligaties behaalde afgelopen week een redelijk bevredigend resultaat, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. En dat gaf beleggers ook vertrouwen om weer Franse aandelen op te pikken, voegde Simon Wiersma van ING toe.

    Vrijdag was er aandacht voor de mondiale inkoopmanagersindices. In Japan kromp de dienstensector in juni en groeide de industrie nog nipt, waardoor de samengestelde index per saldo uitkwam op 50,0, wat stilstand van de economische activiteit impliceert.

    In Duitsland kwam de verwachte verbetering niet. De industrie kromp harder deze maand, terwijl de dienstensector minder hard groeide. De samengestelde index daalde van 52,4 tot 50,6. In Frankrijk krompen de industrie en dienstensector in juni onverwacht harder en daalde de samengestelde index van 48,9 tot 48,2.

    In de eurozone als geheel was het beeld in juni niet anders en daalde de samengestelde index van 52,2 tot 50,8.

    Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank was vrijdag negatief verrast dat er een einde kwam aan het herstel in de Europese industrie. De pijn zit volgens de econoom vooral bij de nieuwe orders, die duidelijk meer afnamen dan in mei.

    Daarmee is de dienstensector, wat De la Rubia betreft, nog altijd de sterkhouder van de economie in de eurozone. De economie moet in het tweede kwartaal volgens de hoofdeconoom nog altijd een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis kunnen laten zien.

    "De lagere PMI in juni wijst erop dat de groei in het tweede kwartaal trager kan zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Nu de prijsdruk volgens de enquête afneemt, bevestigt dit het beeld van een gematigd economisch klimaat in lijn met de verwachtingen van een zeer voorzichtige versoepeling door de Europese Centrale Bank", zei econoom Bert Colijn van ING in een reactie op de inkoopdata.

    Positief is volgens Colijn dat de samengestelde index van 50,8 voor de eurozone "nog steeds overeenkomt met een bescheiden groei en het belangrijkste: de inflatiedruk is volgens de enquête opnieuw gematigd. Dit komt overeen met een omgeving die de deur openhoudt voor verdere renteverlagingen door de ECB dit jaar", aldus de econoom van ING.

    In het Verenigd Koninkrijk, waar mogelijk in augustus de rente wordt verlaagd door de Bank of England, groeide de industrie in juni iets harder, maar liep de activiteit in de dienstensector terug, waardoor de samengestelde index daalde tot 51,7 en daarmee het laagste niveau in zeven maanden.

    De euro/dollar handelde vrijdag rond het slot onder de 1,07, terwijl de olieprijzen verder stegen. De obligatierentes daalden licht.

    Bedrijfsnieuws

    In Frankfurt deed Covestro goede zaken, met een winst van bijna twee procent. Deutsche Boerse steeg meer dan een procent. Siemens Energy leverde juist ruim vijf procent in, terwijl Infineon drie procent liet gaan. Elders stonden sectorgenoten STMicroelectronics en ASML ook onder druk, met verliezen van één tot twee procent.

    Ook financials leverden vrijdag in. ING, Commerzbank en Deutsche Bank daalden tot twee procent.

    Verder verloor Rheinmetall een procent terrein in de DAX. Donderdag steeg het aandeel nog op het nieuws dat de grootste order in de geschiedenis werd binnengehaald. Sectorgenoot Thales stond eveneens licht onder druk in Parijs.

    Na de koersval van donderdag herstelde Danone vrijdag met twee procent in de CAC 40. Gisteren daalde het aandeel met 2,6 procent na het presenteren van nieuwe doelstellingen. Verder steeg Engie met bijna anderhalf procent en leverde Renault net als Saint-Gobain drie procent of meer in. Aandelen van luxemerken als LVMH en Kering deden vrijdag wel goede zaken.

    Britvic heeft een vernieuwd bod van de Deens bierbrouwer Carlsberg afgewezen. Het nieuwste bod van de Denen bedroeg 12,50 Britse pond per aandeel Britvic, 0,50 pond meer dan het eerste bod. Het aandeel Carlsberg sloot in Kopenhagen ruim negen procent lager en Britvic steeg juist bijna acht procent in Londen.

    BP wil zich helemaal inkopen in de joint venture BP Bunge Bioenergia en dat is volgens Citi Research een verstandige zet, vanwege het voortvarende investeringsbeleid van BP dat eerder dit jaar zich ook al inkocht in Lightsource dat zich bezighoudt met zonne-energie. De koers van BP steeg licht in Londen.

    Kuehne + Nagel hanteert te ambitieuze doelstellingen, vindt zakenbank Stifel. Het Zwitsers transportbedrijf heeft de outlook voor 2024 weliswaar verlaagd, maar die voor 2026 staat nog overeind. De koers daalde vrijdag ruim een procent in Zürich.

    Argenx eindigde als koploper in Brussel. Het aandeel won 3,7 procent. Het is vandaag een spannende dag voor Argenx, dat hoopt goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse FDA voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP met Vyvgart.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (13)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • AEX sluit positieve week in mineur af 21-06-2024 17:57 - Chippers drukken vrijdag de stemming.

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX stond vrijdag onder druk, terwijl midweeks nog de records werden aangescherpt.

    De hoofdindex daalde 0,9 procent naar 925,23 punten en won op weekbasis zo'n 0,7 procent.

    Ondanks de terugval van vandaag blijft ING positief. "Voor de komende periode zien we nog steeds betere vooruitzichten voor aandelen. In onze tactische assetallocatie houden we daarom vast aan een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Vrijdag kwam er ook macro-economisch nieuws vrij. De Franse economie kromp wat harder. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 48,9 naar 48,2, de laagste stand in vier maanden.

    De Duitse economie liet in juni een groeivertraging zien, die forser uitpakte dan verwacht. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde hier van 52,4 naar 50,6, de laagste stand in twee maanden. Hiervoor werd een onveranderde index van 52,4 verwacht.

    Verder bleek de samengestelde inkoopmanagersindex voor de gehele Eurozone ook te zijn gedaald, van 52,2 naar 50,8, de laagste stand in drie maanden.

    In de VS bleken de inkoopmanagers licht te zijn gestegen, maar blijven de leidende indicatoren dalen. Ook werden de huizen in de VS een stuk duurder, en werden er minder verkocht.

    Ook is het vrijdag in de VS 'Quadruple witching', wanneer verschillende derivaten tegelijkertijd aflopen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het handelsvolume en een verhoogde volatiliteit wanneer handelaren en beleggers aflopende posities sluiten en nieuwe openen, met name in het laatste handelsuur.

    Vrijdag is ook de laatste dag voordat de herbalancering van veel indices, gevolgd door die van grote aandelen, van kracht wordt. Dat geldt ook voor CrowdStrike met toetreding tot de S&P 500, en een grote verschuiving in de gewichten van Nvidia en Apple in de Technology Select Sector Index. CNBC meldde dat één ETF waarschijnlijk meer dan 10 miljard dollar aan Nvidia aandelen moet aankopen om zich aan te passen aan de nieuwe indexwegingen. Overigens daalde het aandeel Nvidia voor de tweede dag op rij met 3,7 procent.

    De olieprijzen stabiliseerden wat na een al een sterke week vanwege onder meer de opnieuw oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 85,77 dollar.

    De rentes stabiliseerden wat, terwijl de euro/dollar terrein verloor en op 1,0684 noteerde.

    Stijgers en dalers

    De stemming op de AEX werd vrijdag vooral gedrukt door de chippers. ASMI en ASML verloren 2,6 procent en Besi 2,2 procent. Akzo Nobel was de grootste daler met een verlies van 3,0 procent

    De grootste stijger was Prosus met een bescheiden winst van 0,7 procent. Maandag komt Prosus met cijfers.

    De AMX was vrijwel volledig rood gekleurd, maar grote uitschieters bleven achterwege. Alfen was de grootste daler met een verlies van 3,7 procent.

    Arcadis won 0,1 procent, nadat ING een groeiversnelling verwacht in het tweede kwartaal. ING heeft een koopadvies voor Arcadis met een koersdoel van 60,00 euro.

    In de AScX won Avantium 2,7 procent. De rode lantaarn was weer eens voor Ebusco met een verlies van 6,9 procent.

    Het lokaal genoteerde Ease2pay won ruim 38 procent, nadat het bedrijf liet weten dat het aantal transacties in de eerste jaarhelft met 50 procent is gestegen.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs noteerde New York verdeeld en daalde de S&P 500 0,2 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (14)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Beursagenda: macro-economisch 21-06-2024 16:32 - Volle agenda.

    (ABM FN-Dow Jones)Hieronder volgen de belangrijkste items op de macro-economische agenda tot en met maandag 1 juli 2024:

    MAANDAG 24 JUNI 2024

    00:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Mei (NL)

    06:30 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (NL)

    10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Juni (Dld)

    DINSDAG 25 JUNI 2024

    14:30 Chicago fed activiteitsindex - Mei (VS)

    15:00 Case Shiller huizenprijzen - April (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen CB - Juni (VS)

    WOENSDAG 26 JUNI 2024

    08:00 Consumentenvertrouwen - Juli (Dld)

    08:45 Consumentenvertrouwen - Juni (Fra)

    13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

    16:00 Nieuwe woningverkopen - Mei (VS)

    16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

    DONDERDAG 27 JUNI 2024

    06:30 Producentenvertrouwen - Juni (NL)

    09:30 Riksbank - Rentebesluit (Zwe)

    11:00 Consumentenvertrouwen en econ. sentiment - Juni def. (eur)

    13:00 Turkse centrale bank - Rentebesluit (Tur)

    14:30 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VS)

    14:30 Orders duurzame goederen - Mei (VS)

    14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

    16:00 Aanstaande woningverkopen - Mei (VS)

    VRIJDAG 28 JUNI 2024

    06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)

    08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)

    08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)

    08:45 Inflatie - Juni vlpg (Fra)

    09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)

    14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie - Mei (VS)

    15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)

    16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juni def. (VS)

    MAANDAG 1 JULI 2024

    01:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Jap)

    03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - Juni (Chi)

    06:30 Omzet detailhandel - Mei (NL)

    09:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni (NL)

    09:15 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Spa)

    09:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Ita)

    09:50 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Fra)

    09:55 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (Dld)

    10:00 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (eur)

    10:30 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VK)

    14:00 Inflatie - Juni vlpg (Dld)

    15:45 Inkoopmanagersindex industrie - Juni def. (VS)

    16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - Juni (VS)

    16:00 Bouwuitgaven - Mei (VS)

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (15)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Beursagenda: buitenlandse fondsen 21-06-2024 16:31 - Beperkt gevulde agenda.

    (ABM FN-Dow Jones)Hieronder volgen de belangrijkste items op de internationale bedrijfsagenda tot en met maandag 1 juli 2024:

    MAANDAG 24 JUNI 2024

    - Geen agendapunten

    DINSDAG 25 JUNI 2024

    22:00 FedEx - Cijfers vierde kwartaal (VS)

    WOENSDAG 26 JUNI 2024

    22:00 Micron Technology - Cijfers derde kwartaal (VS)

    DONDERDAG 27 JUNI 2024

    13:00 Acuity Brands - Cijfers derde kwartaal (VS)

    22:00 Nike - Cijfers vierde kwartaal (VS)

    VRIJDAG 28 JUNI 2024

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 1 JULI 2024

    - Geen agendapunten

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (16)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Beursagenda: Nederlandse bedrijven 21-06-2024 16:31 - Jaarvergaderingen en beleggersdagen.

    (ABM FN-Dow Jones)Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor Nederland tot en met maandag 1 juli 2024:

    MAANDAG 24 JUNI 2024

    07:00 Prosus - Jaarcijfers

    DINSDAG 25 JUNI 2024

    00:00 Alumexx - Jaarvergadering

    WOENSDAG 26 JUNI 2024

    00:00 PB Holding - Jaarvergadering

    00:00 Value8 - Jaarvergadering

    DONDERDAG 27 JUNI 2024

    00:00 ASR - Beleggersdag

    00:00 Lucas Bols - Jaarvergadering

    VRIJDAG 28 JUNI 2024

    - Geen agendapunten

    MAANDAG 1 JULI 2024

    - Geen agendapunten

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (17)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Minder bestaande woningen verkocht in VS 21-06-2024 16:07 - Daling in mei.

    (ABM FN-Dow Jones) De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in mei gedaald, maar minder dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit cijfers van makelaarsorganisatie NAR.

    Op maandbasis daalden de verkopen met 0,7 procent tot 4,11 miljoen woningen geannualiseerd. Er was vooraf door economen gerekend op 4,08 miljoen verkochte woningen.

    De doorsnee verkoopprijs bedroeg 419.300 dollar. Dit is een stijging van 5,8 procent op jaarbasis.

    Volgens NAR-hoofdeconoom Lawrence Yun zal meer voorraad de huizenverkoop de komende maanden helpen stimuleren en de huizenprijsstijgingen temperen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (18)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Leidende indicatoren VS blijven dalen 21-06-2024 16:07 - Daling van 0,5 procent in mei.

    (ABM FN-Dow Jones)De leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in mei verder gedaald. Dit meldde The Conference Board vrijdag.

    De Leading Economic Index daalde vorige maand met 0,5 procent tot 101,2, na een daling van 0,6 procent in april. Afgezien van een korte opleving in februari, dalen de leidende indicatoren al meer dan twee jaar.

    In de periode van zes maanden tussen november 2023 en mei 2024 daalde het LEI met 2,0 procent, een kleinere daling dan de krimp van 3,4 procent in de voorgaande zes maanden.

    Ondanks deze daling, wijst de LEI momenteel niet op een recessie, zei Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board in een toelichting.

    The Conference Board verwacht dat de reële groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product verder zal vertragen tot minder dan 1 procent op jaarbasis in het tweede en derde kwartaal van 2024, "omdat de hoge inflatie en de hoge rente blijven wegen op de consumentenbestedingen."

    De LEI index is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komende halfjaar weergeeft.

    De hoofdindicator is opgebouwd uit het gewogen gemiddelde van verschillende deelindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen, het gemiddelde van de gewerkte uren in de industrie en aandelenprijzen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (19)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • (ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse industrie en dienstensector zijn in juni iets harder gegroeid dan in de maand ervoor. Dit bleek vrijdag uit voorlopige inkoopmanagersindices van S&P Global.

    De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 51,3 naar 51,7, terwijl de index voor de dienstensector ook verbeterde, van 54,8 naar 55,1.

    De samengestelde index kwam daarmee uit op 54,6, tegenover 54,5 in mei. Dat is de hoogste stand in ruim twee jaar.

    "Deze eerste PMI-gegevens duiden voor juni op de snelste economische expansie gedurende meer dan twee jaar, wat wijst op een bemoedigend en robuust einde van het tweede kwartaal, terwijl tegelijkertijd de inflatiedruk is afgekoeld", zei econoom Chris Williamson van S&P Global in een toelichting.

    Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (20)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Wall Street koerst af op licht lagere opening 21-06-2024 14:50 - Markten verwerken kwartaalexpiratie.

    (ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet, terwijl beleggers uitkijken naar meer informatie over de Amerikaanse economie en de 'Quadruple witching' expiratie.

    Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de opening tot 0,1 procent in het rood.

    Het is vooralsnog vrij rustig en beleggers lijken af te wachten op de cijfers van vanmiddag. Dan staan de inkoopmanagersindices en leidende indicatoren gepland.

    Ondanks de terugval van vandaag blijft ING positief. "Voor de komende periode zien we nog steeds betere vooruitzichten voor aandelen. In onze tactische assetallocatie houden we daarom vast aan een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Ook is het vrijdag in de VS 'Quadruple witching'. Dit is de dag waarop vier soorten derivaten tegelijkertijd aflopen. Het betreft aandelenindexfutures, aandelenindexopties, aandelenopties en individuele aandelenfutures. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het handelsvolume en een verhoogde volatiliteit wanneer handelaren en beleggers aflopende posities sluiten en nieuwe openen, met name in het laatste handelsuur.

    Vrijdag is ook de laatste dag voordat de herbalancering van veel indices, gevolgd door grote aandelen, van kracht wordt. Dat geldt ook voor CrowdStrike met toetreding tot de S&P 500, en een grote verschuiving in de gewichten van Nvidia en Apple in de Technology Select Sector Index. CNBC meldde dat één ETF waarschijnlijk meer dan 10 miljard dollar aan Nvidia aandelen moet aankopen om zich aan te passen aan de nieuwe indexwegingen.

    De olieprijzen stabiliseerden wat na een sterke week vanwege onder meer de opnieuw oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat WTI-olie werd 0,1 procent goedkoper op 81,20 dollar.

    De rentes daalden wat, terwijl de euro/dollar terrein verloor en noteerde op 1,0684.

    Bedrijfsnieuws

    Voor de openingsbel daalden beursgiganten Microsoft met 0,1 procent, Nvidia met 1,9 procent en Apple, het derde meest waardevolle bedrijf, steeg met 0,2 procent.

    FactSet Research Systems noteerde hogere winstcijfers over het afgelopen kwartaal en scherpte de vooruitzichten aan naarmate de marges groter werden en de omzet steeg.Exclusief eenmalige posten bedroeg de gecorrigeerde winst 4,37 dollar per aandeel. Door FactSet geraadpleegde analisten hadden 3,91 dollar per aandeel voorspeld. FactSet heeft zijn verwachtingen voor het hele jaar aangepast en zegt nu minder omzet maar hogere winsten te verwachten. Het aandeel reageerde nauwelijks op de cijfers

    Trump Media & Technology Group steeg voorbeurs met 0,8 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump daalde donderdag met 15 procent en is gedurende vijf opeenvolgende handelssessies gedaald, waarbij het in die periode grofweg 34 procent verloor. De Securities and Exchange Commission heeft deze week haar handtekening gezet onder de registratieverklaring van het bedrijf en over de doorverkoop van aandelen en warrants.

    Sarepta Therapeutics steeg voorbeurs met maar liefst 37 procent, nadat de Food and Drug Administration een uitbreiding had goedgekeurd van de indicaties voor Elevidys, de behandeling van het bedrijf voor de spierdystrofie van duch*enne. Sarepta zei dat het medicijn is goedgekeurd voor ambulante en niet-ambulante mensen, die minstens vier jaar oud zijn en een bevestigde mutatie in het DMD-gen hebben.

    Smith & Wesson Brands zei dat de omzet bij de wapenfabrikant in het vierde kwartaal met 9,9 procent steeg ten opzichte van een jaar eerder en CEO Mark Smith zei dat het bedrijf "in het boekjaar 2025 een gezonde vraag naar vuurwapens blijft verwachten." Maar het aandeel daalde met ruim 4 procent voorbeurs, nadat CFO Deana McPherson aan analisten tijdens een telefonische vergadering vertelde dat het bedrijf verwachtte dat de omzet in het eerste kwartaal met ongeveer 10 procent zal dalen.

    Vrijdag worden nog cijfers verwacht van CarMax.

    Slotstanden Wall Street

    De S&P 500 daalde donderdag 0,3 procent naar 5.473,17 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 39.134,76 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.721,59 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (21)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Financieringsbehoefte Nederland verlaagd 21-06-2024 14:02 - Met ruim 9 miljard euro voor 2024.

    (ABM FN-Dow Jones)De Nederlandse financieringsbehoefte is voor dit jaar verlaagd met 9,4 miljard euro naar 78,6 miljard euro. Dit maakte het Agentschap van het Ministerie van Financiën vrijdag bekend.

    Deze verlaging is te danken aan lager dan verwachte uitgaven in combinatie met hoger dan geraamde belastinginkomsten.

    Het Agentschap verwacht dat het beroep op de kapitaalmarkt ongewijzigd blijft op ongeveer 40 miljard euro. Bij het opstellen van het kwartaalbericht is rekening gehouden met de brief over de verkoop van TenneT Duitsland die op 20 juni 2024 aan de Tweede Kamer is verstuurd.

    TenneT heeft de gesprekken met de Duitse overheid over een verkoop van zijn Duitse activiteiten gestaakt, nadat Duitsland liet weten de begroting niet rond te krijgen.

    Het Agentschap zal verder op de tweede dinsdag van juli de 20-jaars Groene DSL met een looptijd tot 15 januari 2044 heropenen. Daarmee wil het 1,5 tot 2 miljard euro ophalen.

    Later in september zal het Agentschap nog een bestaande DSL heropenen. De gegevens hiervan worden op een later moment bekend gemaakt.

    Het Agentschap zal ook op de geldmarkt schatkistpapier, zogeheten DTC's uitgeven. Veilingen worden op de eerste en derde maandag van de maand gehouden, behalve de eerste maandag in juli, waar geen veiling gepland staat. Veilingdetails worden aangekondigd op de woensdag voorafgaand aan de betreffende veiling.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (22)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

  • Futures signaleren lagere opening 21-06-2024 13:26 - Markten verwerken grote driemaandelijkse expiratie.

    (ABM FN-Dow Jones)De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet, terwijl beleggers uitkijken naar meer informatie over de Amerikaanse economie en naar 'Quadruple witching'.

    Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het rood.

    De Amerikaanse beurzen sloten donderdag verdeeld, tijdens een relatief rustige handelssessie.

    Aanvankelijk wist de S&P 500 nog de recordstanden boven de 5.500 punten aan te scherpen en bereikte de Nasdaq bijna de 18.000 punten. Gedurende de handelssessie wisten beide indices de recordstanden echter niet vast te houden, wellicht door wat winstnemingen na de stijgingen van de laatste tijd. De Dow Jones index sloot wel 0,8 procent hoger.

    Ondertussen signaleerden nieuwe economische data in de VS enkele tekenen van een vertragende economie. Die gegevens omvatten hoger dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen, de Philadelphia Fed-index bleef nog net positief in juni, met een daling van 4,5 naar 1,3, en het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in mei met ruim 5 procent.

    Vanmiddag zullen beleggers oog hebben voor de inkoopcijfers in de VS, naast de bestaande woningverkopen en leidende indicatoren.

    Ook is het vrijdag in de VS 'Quadruple witching'. Dit is de dag waarop vier soorten derivaten tegelijkertijd aflopen. Het betreft aandelenindexfutures, aandelenindexopties, aandelenopties en individuele aandelenfutures. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het handelsvolume en een verhoogde volatiliteit wanneer handelaren en beleggers aflopende posities sluiten en nieuwe openen, met name in het laatste handelsuur.

    De olieprijzen stabiliseerden wat na een sterke week vanwege onder meer de opnieuw oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat WTI-olie werd 0,1 procent goedkoper op 81,20 dollar.

    De rentes daalden wat, terwijl de euro/dollar terrein verloor en noteerde op 1,0684.

    Bedrijfsnieuws

    Voor de openingsbel daalden beursgiganten Microsoft met 0,3 procent, Nvidia met 2,3 procent en Apple, het derde meest waardevolle bedrijf, daalde met 0,2 procent.

    Trump Media & Technology Group steeg voorbeurs met 2,2 procent. Het moederbedrijf van het Truth Social-platform van voormalig president Donald Trump daalde donderdag met 15 procent en is gedurende vijf opeenvolgende handelssessies gedaald, waarbij het in die periode grofweg 34 procent verloor. De Securities and Exchange Commission heeft deze week haar handtekening gezet onder de registratieverklaring van het bedrijf en over de doorverkoop van aandelen en warrants.

    Sarepta Therapeutics steeg voorbeurs met maar liefst 34 procent, nadat de Food and Drug Administration een uitbreiding had goedgekeurd van de indicaties voor Elevidys, de behandeling van het bedrijf voor de spierdystrofie van duch*enne. Sarepta zei dat het medicijn is goedgekeurd voor ambulante en niet-ambulante mensen, die minstens vier jaar oud zijn en een bevestigde mutatie in het DMD-gen hebben.

    Smith & Wesson Brands zei dat de omzet bij de wapenfabrikant in het vierde kwartaal met 9,9 procent steeg ten opzichte van een jaar eerder en CEO Mark Smith zei dat het bedrijf "in het boekjaar 2025 een gezonde vraag naar vuurwapens blijft verwachten." Maar het aandeel daalde met 3,2 procent voorbeurs, nadat CFO Deana McPherson aan analisten tijdens een telefonische vergadering vertelde dat het bedrijf verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal met ongeveer 10 procent zal dalen.

    Vrijdag worden nog cijfers verwacht van CarMax.

    Slotstanden Wall Street

    De S&P 500 daalde donderdag 0,3 procent naar 5.473,17 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 39.134,76 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.721,59 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    VEB | vereniging van effectenbezitters (23)© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VEB | vereniging van effectenbezitters (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5302

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.