New Caledonia er uten tvil Stillehavets utsøkte og lite kjente smaragd (2024)

Denne utposten av den franske republikken er en endeløs rekke av funklende laguner i alle verdens nyanser av blått, grønt og turkis og sammen med det tilsynelatende evigvarende sollyset er nok for å blinde de fleste sanser. Men Ny-Caledonia er ikke bare en tropisk lekeplass! Ny-Caledonia er en deilig blanding Frankrike og Melanesia; sjarmerende gjestfrihet sammen med fransk eleganse, gourmet mat under palmer, sand, lekre hoteller og innbydende strender. Men utenfor hovedstaden Noumeas vibrerende kafeer og restauranter vil du fort finne de intime små perlene som gjør Ny-Caledonia til en av våre topp 10 destinasjoner i verden!

“Islands of Paradise”

Fra Ouvèa til Iles des Pines, og de utrolig vakre øyene i Iles des Loyalitè (Lifou, Tiga og Marè) dannes en kjede av det som uten tvil burde befinne seg på enhver liste over de mest innbydende øyer i verden. Grunnen til at de ikke er her er ett og slett latskap av reiselivsjournalister som ikke har sett verden. Ved nærmere inspeksjon finner du utrolige naturlige severdigheter på alle øyene som f.eks den blå lagune ved Hanawa på Ouvèa og Oro Bay på Iles des Pines – begge vil garantert imponere deg!

Selv om Iles des Pines ble oppdager av kaptein James Cook allerede i 1774 ble øyene som i dag kalles Iles de Loyalitè ikke oppdaget før å 1803, og de skulle vise seg å ikke være fullt så lette å vise frem.

Hver øy har sin egenart og sjarm...

Ouvèas kombinasjon av blå himmel, dyp turkise lagune og den frodige grønne faunaen gav denne atollen (ikke uten grunn) «Island of Paradise». Det skal mye til for å overgå Ouvèa når det kommer til vakre strender, en tilsynelatende endeløs 25 km lang puddersand strand som strekker seg nesten uavbrutt fra den ene enden til den andre, kun avbrutt av en liten bro. Her finner du ingen store resorts, yrende natteliv eller stort utvalg av restauranter, men hva du finner er en enkel livsstil, hvor innbyggerne mottar gjester som familie og den eneste trafikken på strendene vil være en og annen skilpadde som kommer om natten for å legge egg og lyden av bølgeskvulp og med noe som kanskje må være den vakreste solnedgangen du noensinne vil oppleve.

  • Lifou -er mer kjent for sin noe mer dramatiske natur sammen med vanvittige strender, høye klipper, dype skoger og imponerende grotter. Lifou er den største øyen i Iles Loyalitè og er kanskje den av øyene som tilbyr de største kontraster, og samtidig har den beste variasjonen av fasiliteter for turister.
  • Marè- er mer intens og mer vill natur og er mer tradisjonsrik i sitt levesett enn de øvrige øyene i denne øygruppen. Mare har også det høyeste punktet i øygruppen med sitt høyeste punkt 130moh.
  • L'île des Pins -Denne perlen utenfor kysten av den sørlige delen av Ny Caledonia har med rette oppnevnt seg selv som «det nærmeste man kommer paradis», en beskrivelse som ofte er betvilt av dens nordlige konkurrent, Ouvea. Badet I krystallklart og asurblått hav. Kun brutt av en eller annen fargerik kano, som er innbyggernes, Kuniès, stolthet. James Cook seilte lang kysten av Ny Caledonia i 1774 og det var denne admiralen som gav navnet (med rette) til denne utposten, kysten er da også selsvagt dekket av grantrær!
  • Tiga -Er den minst besøkte av øyene i øygruppen og er også den mest tradisjonsrike og de fø turistene som legger veien om Tiga vil oppleve en lokalbefolkning som nyter det fredfulle og stressfire livet på en av Stillehavets utposter med felles måltider, bingo eller lete etter krabber i strandkanten! Tiga er den minste av øyene og dekker ikke mer enn 10km2. Tiga hadde når vi besøkte stedet sist i 2014 ingen restauranter eller overnattingssteder foruten noen rom til leie ved den lokale butikken!

“Fastlandet” Grand Terre

De fleste turister som kommer til Ny Caledonia ender gjerne opp med noen dager i hovedstaden Noumea, en båttur i lagunen (som er verdens største)før de setter kursen for enten en av Iles des Loyalitè eller Ile des Pines. Grand Terre forblir derfor stort sett forlatt og du finner ikke m age beøkende hvis du velger å utforske «fastlandet»

  • Nouméa -er faktisk en innbydende by, og en av de største i Stillehavet. Noumèa strekker seg langs en rekke bukter og viker, med stort utvalg av restauranter, utesteder og promenader, hoteller og andre fasiliteter og er et perfekt stoppested for noen dager med god mat og drikke etter besøk ute i provinsene. Selv om det ikke finnes mye igjen av historiske bygninger finnes det fortsatt noen eksempler på arkitektur fra kolonitiden.
  • Vestkysten – har en stor variasjon i landskapet fra det nordligste punktet og ned til Noumèa men er nok mest kjent for kvegfarmer og den vakre lagunen. Vestkysten av fastlandet kan også tilby en rik historisk bakgrunn.Det nordligste punktet på vestkysten har nesten et månelignende landskap, mens det lengre sør går over i savanne og steppelignende terreng, dette er området for de lokale «cowboys», stockmen, og er da preget av enorme bondegårder. Fra Koumac til Poya, via Kaala-Gomen og Pouembout er kysten stort sett mangroveskog mens innlandet fortsatt består av store åpne områder.
  • Østkysten -er stort sett preget av høye fjell som deler Ny Caledonia på langs og danner en naturlig barriere mellom øst og vestkysten. Utsatt for sterke vinder og derfor mer f*cktighet gir østkysten et langt mer frodig landskap og større variasjon i flora og fauna. Denne delen av Ny Caledonia har en mer Melanesisk opprinnelse og har også klart å bevare mye av sin egne identitet. Utenfor østkysten finner du en rekke beskyttende korallrev, noe som gjør denne regionen perfekt for dykking og en av attraksjonene er «Needle of Prony», en undervannsåpning hvor varmt vann kommer opp fra kilder under vann og ble først oppdaget i 1979.
  • Sørkysten -Her finner du kanskje det mest symbolske av Ny Caledonias 3 farger, blå, grønn og rød! Fra regnskog til gruvedrift, her finner du garantert 1000-vis av nyanser av grønt, mens havet blinker i en endelig paljett av blåfarger, men hvis èn farge dominerer denne delen av Ny Caledonia er det definitivt jordens røde farge! Den sørlige delen av Ny Caledonia har også den største nasjonalparken, Blue River og er et perfekt sted for fotturer og som navnet tilsier innbydende bading kanskje verdens blåeste elvevann!
New Caledonia er uten tvil Stillehavets utsøkte og lite kjente smaragd (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5577

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.