Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (2024)

Enerzijds schrok ik mij een hoedje en anderzijds zet ikmijn hoed ervoor af. Hiermee kan ik de Pixel 8 in één zin beschrijven. Watbedoel ik hier precies mee? Je leest het in deze review van de Google Pixel 8.

Google Pixel 8

De Pixel-telefoons van Google staan voornamelijk bekendom hun software. Door verschillende slimmigheidjes worden de Pixel-smartphones in het algemeen zelfs de slimste smartphones op de marktgenoemd. Bij de Pixel 8 gaat dit nog een stap verder, door diverse nieuweAI-functies luidt de Pixel 8 namelijk een nieuw AI-tijdperk in.

Google heeft er bij de Pixel 8 bovendien voor gezorgd datde hardware is verbeterd en is meegegroeid met de software. Deze combinatiemoet ervoor zorgen dat er een smartphone van formaat staat, figuurlijk althans.Letterlijk is de Pixel 8 namelijk relatief compact, metzijn 6,2 inch OLED-paneel is de telefoon immers één van de meest compacte high-endsmartphones van dit moment. De Pixel 8 is dan ook het kleinere basismodel uit denieuwe high-end serie van Google, die verder wordt aangevuld door de Pixel 8Pro. Samen vormen zij de Pixel 8-serie, een generatie smartphones die AI eennieuw leven inblaast.

Ik heb de Pixel 8 nu ruim twee weken in gebruik en namijn eerste indruk van vorige week, is het nu tijd om je meer te vertellen overde algehele prestaties van de smartphone. In deze review som ik de plus- enminpunten van het toestel voor je op. Zo weet jij van de hoed en de rand.

Gerelateerde artikelen

Google Pixel 8 review: vijf bijzondere dingen die opvallen na één week 11 oktober 2023

Specificaties

Google Pixel 8
Afmetingen en gewicht: 150,5 x 70,8 x 8,9 mm, 187 gram
Behuizing Gorilla Glass Victus, IP68-certificaat
Scherm: 6,2 inch OLED, 120 Hz, HDR10+, 1400 nits en 2000 nits piek. 1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio
Processor: Google Tensor 3 (4 nm)
Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen: 128 GB / 256 GB
Camera's achter: 50 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens
Camera's voor: 10,5 MP
Video: 4K@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps; gyro-EIS, OIS, 10-bit HDR
Accu: 4576 mAh, 27 watt snelladen, 18 watt draadloos laden, omgekeerd laden
Androidversie: Android 14
Extra's: 5G, vingerafdrukscanner in het scherm
Kleuren: Obsidian, Hazel, Rose
Adviesprijs: 799 euro

Wat zit er in de doos?

  • Toestel zelf
  • Handleiding en garantie
  • USB-C-kabel + USB C-adapter

Opent de unboxing hieronder niet? Bekijk hem dan hier.

Google Pixel 8: de pluspunten

1. Nieuwe AI-functies zijn indrukwekkend

In deze review moeten we natuurlijk beginnen met deverschillende nieuwe AI-functies (kunstmatige intelligentie-mogelijkheden) die Google met dePixel 8-serie geïntroduceerd heeft. Hieronder som ik de grootste nieuwe functies evenvoor je op:

  • Magische Gum voor Audio (Audio Magic Eraser): verwijder storendeachtergrondgeluiden in video’s.
  • Beste opname: verander gezichten in groepsfoto’s waardoor iedereen er goed en leuk op kan staan. Maak hiervoor verschillende opnames en combineer deze met Beste opname vervolgens tot één goede foto.
  • Magic Editor: verwijder, verklein, vergroot en verplaats objecten in een foto, pas de de luchten aan én stileer foto's.
  • AI-achtergrond: maak een eigen achtergrond met AI. Hiervoor kun je een aantal thema's of templates uitzoeken en deze laten aanpassen.

Bovengenoemde functies zijn stuk voor stuk functies die goed totindrukwekkend werken. Daarbij zijn het ook echt functies en geen gimmicks. Ikverwacht namelijk dat veel mensen ze gaan gebruiken. Dit omdat de ze erg makkelijk werken en foto’s hierdoor eenvoudig te bewerken zijn. Voornamelijk BestTake (beste opname) waarmee je in groepsfoto’s de gezichten kunt aanpassen - waardoor iedereener goed om komt te staan - werkt goed.

Gerelateerde artikelen

Best Take: zo wissel je gezichten in groepsfoto’s op Pixel 8 16 oktober 2023

Magic Editor

De meest indrukwekkende vind ik echter de Magic Editor. Hiermee kun je objecten verkleinen, vergroten, verplaatsen en verwijderen. Bovendien kun je de lucht in foto's laten veranderen, het plaatje laten transformeren tot kunstwerk en de afbeelding laten stileren. In dit artikel vind je een stappenplan met meer uitleg over hoe de functie werkt. Enkele onderdelen hiervan waren er overigens ook al op andere smartphones zoals op die van POCO, maar op de Pixel 8 werkt dit allemaal nog eenvoudiger, beter en uitgebreider.

De AI maakt trouwens wel foutjes, maar dit kan natuurlijk alleen nog maar beter worden. Voor nu werkt het al magisch. Ook went het, zoals ik eerder al opmerkte, onwijs snel. Het wordt hierdoor al heel snel normaal, terwijl het een indrukwekkend staaltje software is, verre van normaal.

Ik hoor wel veel mensen zeggen dat foto’s hiermee nepperworden en zich daarbij afvragen of het nog foto’s zijn. Hier krijg ik altijd een beetje de kriebels van. Foto’s uit onze smartphonesworden al jaren beter gemaakt door AI. En daarnaast gaat het om AI-functies: jehoeft ze niet te gebruiken. Het kan je goed helpen met het weghalen van storende objecten en eventuele mislukte opnames verbeteren. De functies zijn nu trouwens nog exclusief voor de Pixel 8-serie, maar je kunt er vergif op innemen dat meerdere functies ook naaroudere Pixel-smartphones en Google Foto’s gaan komen.

Audio Magic Eraser

Met Audio Magic Eraser, of Magische Gum voor Audio, kun je achtergrondgeluiden die niet gewenst zijn verwijderen. Je ziet dat de functie goed werkt, al weet het nog niet altijd alle geluiden even goed weg te werken. Waarbij het wel heel goed werkt is wind. Mocht je dus een video maken waarop je praat, maar de wind hinderlijk aanwezig is, dan kun je dit geluid gemakkelijk laten 'verdwijnen'. In de video hieronder laat ik je meer van de functie zien. Kan Audio Magic Eraser namelijk het geluid van parkieten laten verdwijnen?

Opent de video niet? Open hem via deze link.

2. Fel beeldscherm in een compact luxe design

Zoals in het intro al genoemd is de Pixel 8 door zijn FullHD+ 6,2 OLED-paneel lekker compact. Het toestel is hiermee gemakkelijk met éénhand te bedienen. Daarbij is het scherm an sich ook een genot om naar tekijken. De kleuren zijn levendig, het contrast in oneindig en de helderheidligt met 2000 nits erg hoog. Ook is de verversingssnelheid verhoogd invergelijking met de Pixel 7, de voorganger van de Pixel 8. Deze ligt nu op 120Hz, waar dat bij de Pixel 7 nog 90 Hz was. Hiermee is het paneel nogvloeiender, al is het verschil bijna niet te zien.

Het enige nadeel van het OLED-paneel is dat de kijkhoeken niet helemaal tiptop inorde zijn. Als je het scherm iets draait zie je al snel verkleuringplaatsvinden. Maar dit is een klein smetje op een verder prachtigbeeldscherm.

Het design van de telefoon is verder onmiskenbaar Pixel.Zo zien we het kenmerkende horizontale camera-eiland op de achterkant. Hierinis de camerapil, de uitsparing waarin de camera’s zitten, bij de Pixel 8 grotergeworden dan die in de Pixel 7-serie. Naar mijn mening staat het de Pixel 8 goed en ziet het er een stuk beter uit dan het veredelde gaatje in de Pixel 7.De Pixel 8 heeft verder dunnere schermranden gekregen en beschikt weer over een glazen voor- en achterkant en een aluminiumframe. De telefoon heeft bovendien een IP68-rating waardoor deze geheel water-en stofdicht is.

3. Zeven jaar updates én upgrades

Google heeft eindelijk de felbegeerde ‘updatekroon’ terugweten te krijgen. De Pixel 8 krijgt namelijk maar liefst zeven jaarbeveiligingsupdates en zeven Android-upgrades. Hiermee wordt de smartphone tot2030 en tot Android 21 geüpdatet. Dit is het beste updatebeleid dat je in een Android-smartphonekunt vinden. Alleen Fairphone doet het op het punt van beveiligingsupdates netiets beter. Google als maker van Android was het overigens aan zijn standverplicht om de beste te worden in het updatebeleid. Twee jaar lang had Samsunghet beter voor elkaar, Google heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant nu eindelijk voorbij weten te streven. Al gaan de geruchten dat Samsung zijnupdatebeleid ook gaat verbeteren.

Gerelateerde artikelen

4. Snelle prestaties en Android zoals Android hoort tezijn

De Pixel 8 wordt aangedreven door de Tensor 3-chipset vanGoogle zelf. Deze chip is weer in samenwerking met Samsung gemaakt. Invergelijking met de Tensor 2 – de chipset die in de Pixel 7-serie gebruiktwordt - is de Tensor 3 een stuk krachtiger en iets zuiniger. De CPU-prestaties vande chip zijn op papier zo’n 20 procent beter. In de praktijk zorgt dit er,samen met de schone Android-schil, voor dat de Pixel 8 enorm soepel draait. De nieuwste Tensor-chip loopt wel nog achter in vergelijking met andere high-end chips zoals de Snapdragon 8 Gen 2. Daarnaast kan de telefoon vrij snel warm worden en apps lopen mede hierdoor af en toe vast of starten niet goed op.

Gerelateerde artikelen

Android 14 officieel: dit moet je weten over de nieuwste Android-versie 04 oktober 2023

De Pixel 8 draait dus op een schone Android-schil, endat is uit de doos Android 14. Dit is de nieuwste versie van hetbesturingssysteem. Android 14 kent geen heel grote verbeteringen ten opzichtevan Android 13. Het brengt enkele nieuwe functies met zich mee, maar moetvoornamelijk efficiënter werken. In combinatie met een zuinigere Tensor3-processor zal de Pixel 8 dus een goede accuduur moeten hebben, maar of dit zois komen we later in deze review op terug.

5. Heerlijke haptische feedback

Een iets kleiner positief punt aan de Pixel 8, maar oohh zo belangrijk, is de haptische feedback van het toestel. De terugkoppeling en de fysieke reactie welke het geeft na verschillende acties, zijn namelijk uitmuntend. Onder andere bij elk gebaar, iedere toetsaanslag op het virtuele toetsenbord en bij het ontgrendelen van de telefoon voelt de haptische feedback gewoon heel goed aan. En dit klinkt dus misschien als iets kleins, maar aangezien je honderden keren per dag met je vinger over het toestel veegt, is dit toch echt belangrijk.

Gerelateerde artikelen

Wat is haptische feedback bij smartphones? 15 september 2023

6.Uitstekende camera’s schieten

De Google Pixel 8 beschikt over twee camera’s op deachterkant. Het gaat hierbij over een 12 MP groothoeklens en een 50 MPhoofdcamera. Laatstgenoemde heeft een nieuwe en grotere sensor gekregen enmoet hierdoor maar liefst 35 procent meer licht vangen. In het algemeen geldt:hoe meer licht des te meer informatie, hoe meer informatie des te meer detailen hoe meer detail des te beter de foto’s. Google heeft geen duidelijkheid gegeven over welke sensorvoor de hoofdcamera gebruikt wordt. Naar alle waarschijnlijkheid gaat hetover de Samsung ISOCELL GNV-sensor.

De 12 MP groothoeklens heeft overigens ook een grote update gekregen. Deze beschikt deze keernamelijk over autofocus waardoor je goede macrofoto’s kunt nemen.

Daar is het mintgroene hoesje weer.

HDR tot de max

De foto’s gemaakt met de Pixel 8 zijn weer standaardPixel-foto’s met een hoog HDR-gehalte. De Pixel 8 doet er heel veel aan om zoveel mogelijk detail te leggen in schaduwen van foto’s en om deze donkere delen lichter te maken. Hierdoor is het dynamisch bereik erghoog, maar mis ik af en toe wel wat contrast in de foto’s.

Hieronder heb ik ter illustratie de Pixel 8 even naast de Nothing Phone (2) gelegd. De linker foto is gemaakt met de Phone (2) en de rechter met de Pixel 8. Wat je kunt zien is dat de Pixel veel meer detail in de foto's weet aan te brengen, de Phone (2) weet qua contrast dan weer beter te scoren en een levendiger plaatje te produceren. Het dynamisch bereik van de Pixel 8 is dan weer een stuk hoger.

Snelle focus en fijne software

Wat verder opvalt aan de camerasoftware, is dat deze is aangepast en anders is ingedeeld. Bijna alle functie- en optieknoppen zijn naar onderen verplaatst waardoor deze nu beter geordend zijn en de camera eenvoudiger met één hand te bedienen is. Ook kun je nu onderin snel schakelen tussen video en foto. Handige functies als de geïntegreerde waterpas en de goede focus zijn daarnaast gebleven. Met laatstgenoemde kun je dus nog altijd een object selecteren dat in focus moet blijven. Ook als je de camera beweegt zal deze dit focuspunt aanhouden. Dit werkt nu nog sneller en beter dan eerst.

Portretmodus

Dit is onder andere handig voor portretfoto's waarbij je het geportretteerde object gemakkelijk in focus kunt houden. De camera beschikt daarnaast over een mooi natuurlijk bokeh-effect, met andere woorden: de scherpdiepte verhouding is groot en mooi.

Digitaal zoomen goed op orde

Zoals ik in mijn review na één week al opmerkte is dat de kwaliteit van digitaal ingezoomde foto's best goed is. Met de Pixel 8 kun je tot 8x digitaal inzoomen. Door middel van de grote camerasensor en nieuwe softwaretechnieken weet de Pixel met 8x digitale zoom nog altijd acceptabele en bruikbare foto's te produceren.

Nachtfotografie en video

Als laatst nog even fotografie in moeilijke lichtomstandigheden en de videokwaliteit van de Pixel 8. Om met dat laatste te beginnen: het is flink verbeterd ten opzichte van de Pixel 7-serie. Video's ogen goed en tonen veel detail. In donkere delen kan er nog wel veel ruis ontstaan, die zie je voornamelijk in donkere/zwarte vlakken in video's.

Foto's in slechte lichtomstandigheden zijn ruim voldoende. In minder dan drie seconden weet de Pixel zelfs met heel weinig licht veel op de foto te krijgen. Het focussen gaat -ondanks weinig licht- wederom vrij snel en werkt accuraat. Bij foto's in het donker van bijvoorbeeld gebouwen met licht, afkomstig van verlichting van bijvoorbeeld letters of andere lampen, wil de Pixel wel graag veel op de foto vastleggen. Hierdoor komt het regelmatig voor dat foto's overal detail krijgen. Dit is in nachtfotografie niet altijd mooi omdat het hierdoor ietwat ver van de werkelijkheid komt te liggen.

Google Pixel 8: de minpunten

1. Accuduur nog altijd niet top

De combinatie van een zuinigere chipset én een grotere4575 mAh zouden ervoor moeten zorgen dat de accuduur van de Pixel 8 een stuk beterzou moeten zijn in vergelijking met de Pixel 7. De accuduur van laatstgenoemdewas niet om over naar huis te schrijven.

Gelukkig is dit nu verbeterd. Je haalt met de Pixel 8gemakkelijk het eind van de dag en de accuduur is hiermee gemiddeld te noemen.Het houdt echter niet over, als je een zware gebruiker bent zou je de telefoon daarbijmogelijk wel al aan het eind van de dag aan de oplader moeten hangen.

2. Oplaadsnelheid kan echt niet meer

De Pixel 8 is op te laden met een vermogen vanslechts 24W. Dit is echt bedroevend laag voor een high-end toestel anno 2023. Het duurtnamelijk ruim anderhalf uur voordat je smartphone geheel is opgeladen. Voor 649euro komt Google hier nog enigszins mee weg, maar voor 799 euro is dit echt een groot nadeel. En ik vraag niet meteen om 80, 120 of 240W snelladen, maarminimaal 45W had voor dit geld toch wel gemogen?

Gerelateerde artikelen

AW Poll: lezers erg verdeeld over snelladen van hun smartphone 05 maart 2023

3. Hebben we het al over de prijs gehad?

Over de prijs gesproken, de Pixel 8 is dus maar liefst 150euro duurder geworden in vergelijking met zijn voorganger. Hiervoor krijg je altijd nog maar 128 GB aan opslag. En ja, op elk puntheeft Google de Pixel 8 verbeterd ten opzichte van de Pixel 7, maar dit zijnallemaal vrij kleine en logische stappen vooruit die je mag verwachten. Naarmijn mening rechtvaardigt dit niet de grote prijsverhoging En tuurlijk,het zijn niet de goedkoopste tijden waarin we leven, maar dit was vorig jaarook al het geval. Bovendien hebben andere merken de prijzen verlaagd,kijk maar naar Apple's iPhone 15-serie.

Voor 799 euro haal je nog wel altijd een hele goedesmartphone in huis, begrijp me niet verkeerd, maar de Pixel-telefoons stondenaltijd bekend om hun geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Dit is nu een heelstuk minder het geval, zonde!

Conclusie

De Google Pixel 8 is een complete smartphone dievoornamelijk op softwaregebied weet te imponeren. De nieuwe AI-functies zorgen bovendien voor een echt wow-effect en weten ervoor te zorgen dat foto’s en video’s snelen eenvoudig te bewerken zijn.

Ook de verbeteringen die Google heeft doorgevoerd op hardwaregebied zijn welkome toevoegingen. Het felle en vloeiende AMOLED-paneel, de snellere chipset, het verbeterde design, de langere accuduur en de uitstekende camera’s zijn fijne verbeteringen die de high-endPixel een nog betere smartphone maken. Dit komt echter met een prijs, een forseprijs. De Pixel 8 kost nu namelijk maar liefst 799 euro en hiermee heeft dezePixel zijn onwijs sterke prijs-kwaliteitverhouding verloren.

Alternatieven

Door de forse stijging en de adviesprijs van 799 euro isde Pixel 8 op dit moment dan ook niet opgenomen in onze koopgids. Voor mindergeld haal je namelijk de Galaxy S23 in huis, een telefoon die op veel vlakkenbeter is dan de Pixel 8. Zo is de S23 krachtiger, heeft deze een langereaccuduur, een (nog) mooier scherm en een uitgebreider camera-eiland.

Ben je daarbij op zoek naar een smartphone met een schoneAndroid-schil voor om en nabij de 700 à 800 euro, dan raden we je aan om naarde Nothing Phone (2) te kijken. Voor zo’n 650 euro krijg je met deze smartphonenamelijk een unieke luxe en snelle telefoon die beschikt over uitstekendecamera’s, een uitmuntende accuduur en mooie schone Android-schil. Ook kun je voor zo'n 50 euro minder de Pixel 7 Pro kopen, het topmodel van Google van vorig jaar.

Google Pixel 8

8

  • Nieuwe AI-functies geven wow-effect
  • Super fel beeldscherm
  • Compact en luxe design
  • Heerlijke haptische feedback
  • Camera's presteren goed
  • Opladen gaat echt te traag
  • 128 GB als basisversie kost maar liefst 799 euro
  • Accuduur nog altijd niet top
  • Telefoon is geen kooptip meer

Bekijk meer specificaties

Google Pixel 8 kopen

De Pixel 8 is te koop vanaf 799 euro in de kleuren Grijsgroen, Roze en Obsidiaan. Hiervoor krijg je 128 GB, voor 60 euro meer krijg je 256 GB aan opslag. Laatst genoemde is de versie die ik je voor dit geld zal aanraden.

Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (39)

Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (40)

Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (41)

Google Pixel 8 kopen

Dit toestel draait op de Tensor 3-chipset en heeft een 6,2 inch beeldscherm. Het werkgeheugen is 8 GB en het intern geheugen is 128 GB / 256 GB. De camera's op dit toestel zijn verbeterd en hebben een integratie van generatieve AI voor de beste resultaten.

€ 799

Winkelen op:

Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (42) Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (43)

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Google Pixel 8 uitgebreide review: positief én negatief wow-effect (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6027

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.